Projekt studenta Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity Ondřeje Otáhala získal druhé místo v soutěži Jihoczech, zaměřené na nové podnikatelské projekty. Student uspěl s projektem mobilní aplikace, podporující snahu nakupovat v maximální možné míře potraviny lokálních zemědělců a výrobců.

Druhého ročníku soutěže „startupů“ Jihoczech, organizované společností Jihočeský vědeckotechnický park, se zúčastnilo celkem 22 podnikatelských záměrů z různých oborů lidské činnosti.  V silné konkurenci nabídl Ondřej Otáhal porotě svou vizi mobilní aplikace s názvem NutriZoom, schopné výrazně pomoci lidem, kteří se chtějí stravovat zdravě, a přitom jíst potraviny vypěstované a vyrobené v jejich blízkém okolí. 

S aplikací by si mohli lidé naskenovat do chytrého telefonu EAN či QR kód z konkrétních potravin a obratem pak získat na displej informace o jejich původu a výrobci či výrobcích. I když podobné aplikace, nabízející různá kritéria hodnocení jídla, už existují, projekt Ondřeje Otáhala je ojedinělý ve svém zaměření právě na původ a regionalitu potraviny. Jeho originalita spočívá také v tom, že propojuje koncové uživatele aplikace s lidmi, kteří stojí za výrobou potravin.

„Rádi bychom dosáhli maximálně účinného spojení mezi místními zemědělci a zpracovateli se zákazníky, kteří při nákupu preferují právě potraviny lokálního původu,“ uvedl Ondřej Otáhal. Pokud člověk naskenuje příslušný kód, měl by s pomocí aplikace NutriZoom získat údaje, v jaké, jací zemědělci se na její výrobě podíleli, jak jí hodnotí ostatní zákazníci a jaké certifikáty kvality daná potravina získala.

Vedle informací o regionalitě potravin NutriZoom nabízí i informace i o jejich nutričním složení, využitelné jak běžnými uživateli, tak třeba sportovci, alergiky nebo lidmi, kterým lékaři předepsali určitý druh diety. Na vývoji aplikace spolupracoval autor projektu s programátory a vývojáři tak, aby byla dostupná pro nejširší veřejnost a zároveň atraktivní pro regionální zemědělce, kteří by jejím prostřednictvím chtěli oslovit zákazníky. Spolupráci už Ondřeji Otáhalovi předběžně slíbily i některé obchodní řetězce.

Ondřej Otáhal plánuje vedle NutriZoomu i vytvoření portálu „www.zemedelciregionu.cz“, na kterém lidé najdou informace o výhodách konzumace regionálních potravin, stejně jako seznam lokálních zemědělců s detailními informacemi o jejich činnosti. „Dlouhodobě mě trápí špatný obraz českého zemědělství v očích veřejnosti. Proto bych rád propojil dva oddělené světy: zemědělce a veřejnost,“ uvedl Ondřej Otáhal při prezentaci svého projektu před porotou „Jihoczech“.

Porota soutěže pak 24. dubna rozhodla o tom, že student Jihočeské univerzity obsadil v nabité konkurenci se svým projektem druhé místo, spojené vedle desetitisícové finanční odměny například i s nabídkou ekonomického a marketingové poradenství a bezplatné reklamy. Důležité jsou ale i kontakty na možné investory, z nichž někteří sledovali přímo vyhlášení výsledků soutěže. Projekt „NutriZoom“ tak má velkou šanci na to, že bude úspěšně uveden do praxe.

Sedmadvacetiletého Ondřeje Otáhala ale ještě předtím čekají závěrečné zkoušky studia oboru Agropodnikání na zemědělské fakultě JU.  Soutěž Jihochzech pořádá Jihočeský vědeckotechnický park s garancí Jihočeského kraje už druhý rokem za sebou. Cílem soutěže je podpora nových, neotřelých nápadů v oblasti podnikání a inovací. Vítězem se letos stal mladý podnikatel Viktor Korbel se svým originálním zařízením na provzdušňování vodních ploch. Mezi osm finalistů se ale dostali i dva další studenti Jihočeské univerzity.

Počet odborných pracovišť

56

Počet akademických pracovníků

850

Objem získaných grantů

728 milionů

Počet licencí a patentů

30